Feestdagen Barcelona

Wanneer men een vakantie, stedentrip of voetbalreis plant naar Barcelona is het handig om te weten wanneer de feestdagen zijn. Spanje heeft meer feestdagen dan Nederland, een aantal officiële dagen word bepaald door de Spaanse overheid en andere feestdagen worden ingevuld door de regio’s en gemeentes.

Het wil wel eens voorkomen wanneer men zoekt naar vliegtickets of hotels voor een specifieke datum dat de prijzen torenhoog zijn. Dit kan dus komen door een feestdag, normaal gesproken zit er alleen een prijsverschil tussen laag (november-maart) en hoogseizoen (april-oktober). Net als in Nederland kunnen winkels, attracties, museums en banken op officiële feestdagen gesloten zijn. Valt een feestdag op een donderdag? De kans is dan groot dat de vrijdag ook vrij wordt genomen, hierdoor creëren ze een lang weekend. Dit word in Spanje een puente genoemd, tijdens deze dagen zijn er altijd meer toeristen in de stad. Daarom zijn de hotel en vliegprijzen duurder dan andere datums. Het is handig om dit uit te zoeken voordat je gaat reizen om achteraf voor verrassingen komt te staan.

Bezienswaardigheden, attracties of winkels kunnen aangepaste tijden hebben of zelfs gesloten zijn tijdens de feestdagen. Het stadion van FC Barcelona ‘Camp Nou’ is een toeristische trekpleister in Barcelona, hier komen iedere dag duizenden bezoekers. Als u plannen heeft voor een stadiontour bij FC Barcelona check eerst de website van Fc Barcelona of een stadion tour mogelijk is op u gewenste datum.

Hieronder een overzicht van de nationale feestdagen in 2020:

1 januari – Nieuwjaarsdag – Año Nuevo
6 januari – Driekoningen – Día de Reyes
29 maart – Witte Donderdag – Jueves Santo
30 maart – Goede vrijdag – Viernes Santo
1 april – Pasen – Lunes de Pascue
1 mei – Dag van de Arbeid – Día del Trabajo
15 augustus – Hemelvaart Maria – La Asunción de la Virgen
12 oktober – Nationale feestdag van Spanje – Día de la Hispanidad
1 november – Allerheiligen – Día de Todos los Santos
6 december – Dag van de Grondwet – Día de la Consitución
8 december – Ontvangenis van Maria – Día de la Inmaculada Concepción
25 december – Kerst – Navidad

Lokale feestdagen (Catalonië)

23 april – Boekenmarkt in Barcelona, vrouwen kopen massaal boeken en geven deze aan de mannen
en de mannen geven weer een roos aan de vrouwen. La Diada de Sant Jordi
23 juni – Catalaans Zomernachtfeest – Día de Sant Joan
11 september – Nationale dag van Catalonië – Diada de Catalunya
26 december – 2 e kerstdag – Sant Esteve

Lokale feestdagen (Barcelona)

23 april – Valentijnsdag – Diada de Sant Jordi
21 juni – Tweede Paasdag – Segunda Pascua
11 september – Catalaanse cultuur en historie dag – Diada Nacional de Catalunya
24 september – Stadsfeestdag – Día de La Mercé
31 december – Oud en Nieuw


Korte uitleg over de feestdagen in Barcelona

Soms is het leuk om ook wat van de achtergrond van een bepaald feest te weten. Waarom vieren ze feest of zijn de mensen vrij? Wat is de historie van een bepaald feest?

Santa Eulàlia (12 februari)

Santa Eulàlia is de 2e beschermheilige van de stad. Op 12 februari wordt deze gevierd met optochten, lichtshows en gratis bezoek aan musea. Verder zie je dan ook verschillende castellers door de stad. Dit zijn torens die ontstaan doordat mensen op elkaar klimmen.

Dia Internacional dels Treballadors (1 mei)

Dit betreft de dag van de arbeid, op deze dag is iedereen vrij. Men viert dan namelijk de strijd om betere arbeidsomstandigheden. De 8-urige werkdag is hier een voorbeeld van. Vakbonden organiseren vaak manifestaties en optochten door de gehele stad.

Sant Joan (23/24 juni)

Op 24 juni wordt het Catalaans midzomernachtfeest gevierd. Hiermee verwelkomen de Catalanen de zomer. Sant Joan begint eigenlijk al op de avond van 23 juni. Vaak gebeurd dit met een feestelijke maaltijd met Coca de Sant Joan als toetje. Daarnaast wordt er veel wijn/cava gedronken. ’s Nachts steekt men vuurwerk af en gaat het feest de hele nacht door. Veel locals vieren Sant Joan ook op het strand. Mede hierom is 24 juni misschien wel de rustigste dag van het jaar in Barcelona.

Nationale dag van Catalonië (11 september)

Heel Barcelona hangt op 11 september vol met Catalaanse vlaggen. Verder worden er veel marsen georganiseerd in de stad rondom het standbeeld van Catalaanse verzetsstrijder Rafael Casanova.

La Mercè (24 september)

Wederom om een feestdag rondom een patroonheilige van de stad Barcelona. Net als op Santa Eulàlia zijn er dan veel optochten en castellers. Verder zijn dan ook vele musea gratis toegankelijk.