Geschiedenis Barcelona

Vanaf de 4e eeuw voor Christus lagen er al een aantal nederzettingen op de stadsheuvel Montjuïc. In de Romeinse tijd werd in het jaar 218 de stichting Barcino opgericht. Dit wordt over het algemeen gezien als het begin van de stad Barcelona. In de Middeleeuwen groeide Barcelona uit tot een welvarende stad. Dit kwam vooral doordat het toentertijd ook de hoofdstad was van de Kroon van Aragón. De Kroon van Aragón betrof een politieke unie tussen verschillende steden/regio’s/eilanden in en rondom de Middellandse Zee. Voorbeelden hiervan zijn Corsica, Sardinië, Sicilië, Napels en Valencia. Deze unie beheerde vrijwel alle handelsroutes over de Middellandse Zee. Waar Barcelona als hoofdstad fungeerde, leverde de stad dit veel macht en inkomsten op. In 1469 werd als gevolg van een huwelijk de Kroon van Aragón samengesmolten met de Kroon van Castilië. Hieruit is Spanje ontstaan. Als gevolg van deze samensmelting werd Madrid de hoofdstad van Spanje waardoor Barcelona dus veel macht verloor. Door de bedrijvigheid van de bewoners van Barcelona bleef de stad echter doorgroeien. Dit heeft ertoe geleid dat Barcelona een belangrijke economische pion is in het huidige Spanje.

Taal

In Barcelona wordt er 2 talen gesproken: Catalaans en Spaans. Beiden talen hebben een Romaanse afkomst. Het Catalaans lijkt echter wat meer op het Frans en Italiaans dan het Spaans. In tijden van het Franco-regime (1939-1975) in Spanje was het Catalaans streng verboden. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Naamborden op straat in Barcelona worden vaak in het Catalaans aangeduid en de meeste bedrijven houden vaak zowel een Spaanse- als Catalaanse communicatie aan. Verder wordt er niet veel Engels gesproken. Op toeristische plaatsen zoals hotels en bezienswaardigheden nog wel enigszins, maar daarbuiten kon het wel eens lastig worden. Wanneer je buiten de stad komt wordt er doorgaans enkel Catalaans gesproken.

De regio Catalonië

Catalonië heeft naast de stad Barcelona natuurlijk nog veel meer te bieden. De regio is wat dat betreft heel divers. Aan de ene kant vind je de bergtoppen van de Pyreneeën waar je in de winter zelfs op de ski’s kan staan. Terwijl aan de andere kant de bruisende Costa Brava en Costa Dorada te vinden zijn. Deze diversiteit zorgt ervoor dat de grootste inkomstenbron van Catalonië, niet geheel verrassend, de toeristische sector is. Verder zijn de Wijnvelden van Penedès en de natuurparken Aïguestortes en Ebrodelta ook pareltjes van de regio. Naast de welbekende badplaatsen heeft Catalonië dus nog veel meer te bieden. Onlangs kwam Catalonië weer regelmatig in het nieuws met de roep voor onafhankelijkheid van Spanje. In 2017 werd er zelfs een referendum georganiseerd om de mening van het Catalaanse volk te peilen betreffende afscheiding van Spanje. Dit referendum werd door de Spaanse regering verboden, desalniettemin werd er toch gestemd. Een overgrote meerderheid koos voor afscheiding van Spanje. Hierna greep de Spaanse overheid in en werden de regionale leiders opgepakt. Sindsdien is het vaak onrustig in Barcelona als deze kwestie weer in het nieuws komt. In 2019 werd de Clàsico, Barcelona – Real Madrid, als gevolg hiervan zelfs uitgesteld.