Over Barcelona

Ben jij van plan om voor het eerst op voetbalreis naar FC Barcelona te gaan, dan is het handig om wat te weten over de stad zelf. Ondanks dat Barcelona in een aantal opzichten te vergelijken is met Nederlandse steden, zijn er ook zeker een groot aantal verschillen te benoemen. Met onderstaande informatie ga je voorbereid op pad.

Panorama Barcelona

Algemeen
De stad Barcelona is gelegen in het noordoosten van Spanje. Voor veel mensen is Barcelona een van hun favoriete vakantiebestemmingen. Dit komt omdat er je er van alles kunt doen. Denk hierbij aan het lekkere eten, de vele winkelstraten, het heerlijke weer en de mooie stranden. Ook is de stad natuurlijk wereldberoemd geworden door de voetbalclub FC Barcelona waar de beste spelers rondlopen. Zo ontvangt Barcelona jaarlijks rond de 8 miljoen toeristen waarmee ze in de top 10 meest bezochten steden van Europa staan. De stad telt ruim 1.7 miljoen inwoners en is daarmee na Madrid de grootste stad in Spanje.

Munteenheid, taal en tijdzone
Sinds 2002 is de Euro de officiële munteenheid in Spanje. Je kunt hier net als in Nederland heel gemakkelijk overal contant geld opnemen bij de vele pinautomaten die rond de stad zijn verspreid. Ook zou je bij de lokale banken, welke doordeweeks van 08:30 tot 14:00 zijn geopend, geld kunnen pinnen. Vóór de euro werd er in Spanje betaald met de Peseta, welke in 1869 werd ingevoerd. 1 euro is evenveel waard als 166,386 peseta’s. Mensen die nog in bezit zijn van de peseta zijn, kunnen deze nog altijd omruilen naar euro’s bij de Spaanse Nationale Bank.

Barcelona is een stad waar zowel Spaans als Catalaans wordt gesproken. Toch wordt Catalaans gezien als de hoofdtaal. Dit is ook terug te zien in Barcelona op alle verkeersborden, informatieborden, menukaarten etc. waar het allemaal in het Catalaans wordt weergegeven. Op de basisschool worden wel beide talen geleerd aan de kinderen, maar ook hier is Catalaans de voertaal waar Spaans slechts een vak is. Verder worden boeken, films en kranten ook allemaal vertaald en wordt er ook tv uitgezonden uitsluitend in het Catalaans. De twee talen hebben vele overeenkomsten, maar het grootste verschil zit hem in de klanken. De ene taal wordt nét iets anders uitgesproken en geschreven dan de andere taal.

Spanje heeft net als Nederland en de meeste andere Europese landen tijdzone UTC+1. Het tijdsverschil blijft zowel in de zomer als in de winter ook gelijk aangezien ook Spanje een zomer- en wintertijd hanteert.

Catalonië
Catalonië is een zelfstandige gemeenschap in Spanje waarvan Barcelona de hoofdstad is. De Catalaanse cultuur is ontstaan in de middeleeuwen wat razendsnel groeide door handel het strijd. Dit zorgde ervoor dat het een van de welvarendste regio’s werd van Spanje. Door de snelle groei ontstond er een politiek systeem en creëerde ze eigen wetten. Dit werd uiteindelijk het begin van vele oorlogen/ruzies tussen Catalonië en Spanje wat tot op heden nog steeds niet is opgelost. De Catalanen zijn het nog steeds niet eens met de Spaanse regering en willen helemaal onafhankelijk worden van Spanje. Mensen in Barcelona voelen zich ook veel meer Catalaan dan Spanjaard. Dit is ook goed te zien wanneer je in Barcelona verblijft, je komt namelijk overal Catalaanse vlaggen tegen.

Catalonië Barcelona

Veiligheid
Barcelona staat toch wel een beetje bekend om de criminaliteit. Hoewel je je er erg veilig voelt wanneer je in de stad rondloopt moet je toch altijd een beetje uitkijken als toerist. Er zijn veel zakkenrollers in Barcelona die jou portemonnee te pakken kunnen krijgen zonder dat je het in de gate hebt. Kijk vooral uit bij plaatsen waar veel mensen bijeenkomen, zoals in de metro en in de drukke winkelstraten. Het is dan ook verstandig om waardevolle spullen achter te laten in het hotel.