Vliegveld Barcelona

Het meest gebruikte internationale vliegveld Barcelona ligt in de plaats El Prat, vandaar de naam Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat. Dit vliegveld ligt op ongeveer 16 kilometer afstand ten zuiden van de stad Barcelona. De afkorting van het vliegveld is BCN en de luchthaven beschikt over terminal 1 (T1) en terminal 2 (T2). Terminal 1 is het nieuwe gedeelte van het vliegveld, Terminal 2 is nog relatief oud.

Vliegveld Barcelona

Vanuit Nederland naar het vliegveld Barcelona

Vanuit Nederland en België zijn er diverse luchthavens waar vandaan rechtstreekse vluchten vertrekken naar vliegveld Barcelona El-Prat. Zo kan je in Nederland vliegen vanuit Amsterdam Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. Iets over de grens met Duitsland is het mogelijk om te vliegen vanaf Düsseldorf (internationaal of Weeze). Vanuit buurland België wordt er op Barcelona het meeste gevlogen vanaf de luchthavens Brussels Zaventem en Charleroi. Om te kijken welk vliegveld het beste bij jouw reisplannen past, check dan alle beschikbare in- en uitgaande vluchten op Skyscanner.

Aankomst op vliegveld Barcelona El-Prat

Na een vlucht van ongeveer twee uur vanuit Nederland, Duitsland of België kom je aan op het vliegveld Barcelona, genaamd  Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat (BCN). Zoals wij al schreven heeft de luchthaven twee terminals, T1 en T2. Op de nieuwste Terminal T1 landen vaak de vliegtuigen van maatschappijen, zoals KLM, Brussels Airlines, Vueling en Iberia. Op Terminal T2 komen de meer “low-budget” maatschappijen aan, zoals Transavia, RyanAir en Germanwings.

Voor je vertrek naar Barcelona is het goed om te weten op welke terminal je zal landen. Dit staat op je vliegticket vermeld of je kan het terug vinden op basis van jouw vluchtnummer. Het is handig om te weten zodat je vervolgens eenvoudig je vervoer naar de stad Barcelona kunt plannen. Tussen beide Terminals is de afstand namelijk ongeveer vier kilometer, redelijk ver om te voet af te leggen. Tussen de Terminals rijden gratis groene shuttlebussen waarvan je gebruik kunt maken. Wanneer je landt op Terminal T2 kan je de rechtstreekse trein nemen naar het centrum van de stad. Vanaf Terminal T1 zijn er diverse mogelijkheden om naar het centrum van Barcelona af te reizen, deze lees je hieronder.

Van het vliegveld naar het centrum van Barcelona

Aangezien de luchthaven van Barcelona ongeveer 16 kilometer buiten het centrum gelegen is moet je nog een vervoersmiddel nemen om het centrum van de stad te bereiken. Het openbare vervoer in Barcelona is enorm goed geregeld, er zijn dan ook diverse mogelijkheden om het centrum te bereiken. De keuze hierin is natuurlijk afhankelijk van jouw tijd en budget. De drie meest gebruikte opties hebben wij hieronder voor jou op een rijtje gezet.

Aerobús Barcelona

Het meest gebruikte vervoersmiddel om het centrum van de stad te bereiken is de bus (aerobús). Het nemen van de aerobús is de snelste optie om het centrum te bereiken, maar is iets duurder dan de reguliere stadsbussen. Vanaf het vliegveld Barcelona El-Prat rijden iedere vijf minuten shuttlebussen naar hartje Barcelona, namelijk Plaça Catalunya. Neem lijn A1 wanneer je vanaf Terminal 1 komt en lijn A2 wanneer je van Terminal 2 komt. De busrit duurt ongeveer 35 minuten en een single ticket kost €5,90, een retourtje €10,20. Tickets kan je het beste kopen bij een automaat op het vliegveld of rechtstreeks bij de chauffeur.

Aerobús Barcelona

Metro naar het centrum van Barcelona

Mocht je een hekel hebben aan het reizen per bus en waarschijnlijk de drukte rondom de bussen, neem dan de metro naar het centrum van Barcelona. Metrolijn L9 Sud vervoert reizigers iedere zeven minuten vanaf beide Terminals naar het centrum van de stad. Je kan uitstappen bij stations Zona Universitària (L3), Collblanc (L5 en L10S) en Torrassa (L1 en L10S). Als je voor de metro kiest dan dien je een speciale ticket te kopen, genaamd de Bitllet Aeroport. Deze is te koop bij alle automaten op het vliegveld. De kosten hiervan zijn €5,15 per ticket.

Taxi naar het centrum van Barcelona

De derde meest gebruikte optie om het centrum van Barcelona te bereiken is de taxi. Wanneer je geen zin hebt in de wachtrijen en liever privé reist dan is dit een ideale optie. De herkenbare geel-zwarte taxi’s staan in rijen klaar voor Terminals 1 en 2, er is daar een speciale taxistandplaats ingericht. De taxirit duurt ongeveer 25 minuten en kost gemiddeld €30,00 per ritje naar Plaça Catalunya. Wanneer je met drie of vier personen reist is dit relatief goedkoop.

Taxi Barcelona

Overige vliegvelden nabij Barcelona

Naast het meest gebruikte internationale vliegveld van Barcelona (El-Prat) is het ook nog mogelijk om op twee andere luchthavens nabij de stad te vliegen, vaak is dit een stukje goedkoper en kunnen de vliegtijden misschien beter uitkomen. Airport Barcelona Girona (Aeroport de Girona) ligt op zo’n 90 kilometer afstand van de stad. Met de auto of taxi ben je vanaf deze luchthaven iets langer dan een uur onderweg. Wanneer je gebruikt maakt van het openbare vervoer (bus of trein) duurt de rit inclusief overstappen ongeveer twee uur.
Ten tweede kan je ervoor kiezen om te vliegen op Reus Airport Barcelona (Aeroport de Reus). Deze luchthaven ligt op ruim 100 kilometer afstand van de stad Barcelona. Met de auto ben je ongeveer 1,5 uur onderweg en met het openbare vervoer dik twee uur.