Camp Nou stadion

Het Camp Nou stadion is zowel het thuisstadion van FC Barcelona als van het nationale Catalaanse elftal. Naast het feit dat het als een voetbalstadion functioneert, is het prachtige stadion ook een trekpleister voor de vele toeristen die het gehele jaar naar Barcelona trekken.

Oprichting FC Barcelona

FC Barcelona is in het jaar 1899 opgericht door een jonge groep buitenlanders onder leiding van Joan Gamper. Hij was de drijvende kracht achter de club en zorgde voor verbintenis met het Catalaanse volk. In de beginjaren speelde de club op meerdere locaties voordat het Camp Nou daadwerkelijk de thuisbasis werd.

Camp Nou, Catalaans voor ‘nieuw veld’, werd geopend op 24 september 1957 met in eerste instantie een capaciteit van 93.053 zitplaatsen. Dit werd later uitgebreid naar 99.000. De gemeente gaf aan dat het stadion niet in de hoogte uitgebreid mocht worden, maar wel in de diepte. Dit is de reden dat het stadion vanaf de buitenkant niet al te groot lijkt. De officiële naam ‘Nou Estadi del Futbol club Barcelona’ werd in 2000 veranderd in het huidige Camp Nou na een stemming onder de clubleden van FC Barcelona.

Plannen verbouwing Camp Nou

In 2007 onthulde FC Barcelona nieuwe plannen om het huidige Camp Nou stadion te vernieuwen. Momenteel is de club druk bezig met het voorbereiden van de verbouwing waarbij de capaciteit verhoogd wordt naar 105.000 zitplaatsen. Tevens wordt het stadion voorzien van een dak over alle tribunes. Het nieuwe Camp Nou zou in 2022 klaar moeten zijn en is dan te bewonderen voor de supporters.

Camp Nou nieuw

Stadiontour Camp Nou

Het is mogelijk om een bezoek te brengen aan Camp Nou door middel van een stadiontour. De stadiontours kunnen gemakkelijk op internet geboekt worden. Ontdek en ervaar de verschillende delen van het Camp Nou stadion, waaronder de spelerstunnel, kleedkamers en de perskamer. Ook is het mogelijk om plaats te nemen in de dug-out van FC Barcelona. Naast de rondleiding door het stadion is het ook zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan het FC Barcelona museum om zo een beeld te krijgen van de clubgeschiedenis. Tevens worden hier alle gewonnen prijzen getoond. Wanneer je klaar bent met de stadiontour is het aan te raden de fanshop van Barcelona te bezoeken, deze bevindt zich tegenover Camp Nou.