Klooster van Montserrat – Ontdek de meest mysterieuze berg van Catalonië

Ben jij een echte (FC) Barcelona fan en reis je het liefst – net zo als ik – bijna ieder jaar naar Barcelona? Dan heb je waarschijnlijk alle “standaard” highlights al gezien! Kijk dan eens verder en plan een dagje weg naar het klooster van Montserrat. Montserrat is de belangrijkste en meest mysterieuze berg van Catalonië. De prachtige berg ligt op ongeveer 50 kilometer afstand van het centrum van Barcelona en torent uit boven het vlakke Catalaanse landschap. De berg is ‘mysterieus’ vanwege de bijzondere vorm en gesteente-eigenschappen, als van vulkanische oorsprong.

Het klooster van Montserrat

Op een hoogte van 720 meter aan de oostzijde van de berg Montserrat bevindt zich het prachtige klooster van Montserrat. Het klooster is een benedictijnenabdij en staat bekend als bedevaarts-en toeristenoord. Vele mensen bezoeken het klooster voor een optreden van het beroemde jongenskoor, de Zwarte Madonna. Er is zelfs een hotel gevestigd in het klooster en een prachtige bibliotheek. De bibliotheek is bekend vanwege de beroemde Llibre Vermell, een manuscriptenverzameling uit de 14e eeuw. Er bevindt zich ook een museum: het museum van Montserrat, waar je diverse collecties en werken van El Greco, Picasso en Salvador Dalí kunt bezichtigen.

Van het centrum van Barcelona naar Montserrat

Als je met de auto in Barcelona bent, kun je het beste gewoon de auto pakken richting Montserrat. Dit is de makkelijkste manier en je mag met de auto ook de berg op.
Je kunt echter ook met de trein vanaf Barcelona naar Montserrat. Een rechtstreekse trein rijdt vanaf het treinstation España naar Montserrat. Je kunt het treinstation España vanuit het hele stadscentrum van Barcelona bereiken met de groene en de rode metrolijn. Vanaf España rijdt Lijn R5 richting Manresa. Vanaf Plaça de España duurt het 61 minuten tot aan het dal van de Montserrat.

Hoe kom je op de berg? Auto – trein – kabelbaan

Wanneer je met de auto bent, kun je de berg oprijden over de ‘Carretera de Montserrat’. Een tweede optie is de trein: vanuit Monistrol de Montserrat loopt een tandradspoorweg naar boven, speciaal om de grote hellingen van de berg aan te kunnen. Je kunt deze trein naar boven nemen vanaf het FGC-station de ‘Cremallera de Montserrat’.
De allersnelste manier om boven op de berg te komen is door middel van de kabelbaan van Montserrat, die ook de spoorlijn van de FGC met het Montserrat klooster verbindt.

Barcelona berg Montserrat

Montserrat bezoeken met een georganiseerde tour

Zie je het niet zo zitten om de trip met de auto, trein of kabelbaan zelf te ondernemen en ga je liever met een georganiseerde tour richting Montserrat? Ook dat is natuurlijk mogelijk! Er zijn diverse georganiseerde tours die afreizen naar Montserrat, de meeste inclusief bezoek en rondleiding in het klooster. Ik licht er hieronder twee uit – de meest exclusieve dagtour en de goedkoopste tour van een halve dag. Veel vergelijkbare tours die er tussenin zitten zijn te vinden op dezelfde website voor de tickets die je gemakkelijk vooraf kunt boeken.

Exclusieve Montserrat-tour (prijzig)

Deze exclusieve Montserrat-tour is misschien wat prijzig, maar staat garant voor een geweldige belevenis! Deze privé-tour duurt een hele dag en is inclusief uitgebreide lunch met exclusieve cava’s en wijnen in een prachtige wijnmakerij in de 14e-eeuwse Penedés. De hele dag is onder begeleiding van een lokale privégids. De tour in Montserrat neemt ongeveer drie uurtjes in beslag, waarna je richting de wijngaard gaat voor een tour van twee uurtjes. Aansluitend hierop kun je uitrusten tijdens de geweldige lunch in het hart van de Penedes-vallei. Aan het einde van de middag word je voldaan weer met de auto bij je hotel afgezet.
Hoef je niet per se een privégids en ga je net zo lief met een groepje? Er zijn ook diverse soortgelijke tours in groepsverband die een stuk voordeliger zijn en inhoudelijk vrijwel hetzelfde.

Kleinschalige tour – klein busje

Een andere optie is een wat kleinschaligere tour naar Montserrat, waarbij je alleen de berg en het klooster bezoekt. Deze tour is met een kleine groep en duurt een halve dag. Vervoer heen en terug in een klein busje voorzien van airconditioning is inbegrepen. Let wel op dat deze bus je niet ophaalt bij je hotel! Er wordt een centraal verzamelpunt afgesproken waar je ’s morgens opgepikt wordt. Je krijgt in Montserrat wat vrije tijd om zelfstandig op ontdekking te gaan.